Pomažemo Ukrajini 💙💛 Razgovor s Ukrajincem o životu s protetičkim pomagalom

Pomažemo Ukrajini 💙💛 Razgovor s Ukrajincem o životu s protetičkim pomagalom

Dijeljenje prijevoza kao dio suradnje između BlaBlaCara i ukrajinske nevladine organizacije Centar Superhumans

Već znaš da surađujemo s Centrom Superhumans kako bismo prikupili sredstva za kupnju protetičkih pomagala namijenjenih Ukrajincima ranjenima u ratu. BlaBlaCarova zajednica iz 16 europskih zemalja pridružila se ovoj humanitarnoj akciji. Zajedno smo prikupili preko 60 000 €, a akcija se nastavlja.

Pomozi

Nedavno smo pozvali ukrajinsku influencericu Olju i hrabrog veterana Sašu da podijele prijevoz s nama. Saša nam je pričao o svom novom životu s protezom i o najvećim emocionalnim problemima koji su s njom došli, ali je s nama podijelio i svoje planove za budućnost. Snimili smo najzanimljivije dijelove tog razgovora s njih oboje i dijelimo ga s vama.

Zajedno pomažemo osobama kao što je Saša. I ti se možeš pridružiti humanitarnoj akciji za kupovanje protetičkih pomagala za Ukrajnice. Samo klikni na link. 🦾🇺🇦

Olja: „Saša, zračiš takvom pozitivom i samopouzdanjem. Imaš li osjećaj da si se uspio vratiti u život kakav si vodio prije ranjavanja i protetičkog pomagala ili si prihvatio promjene i počeo ispočetka?

Saša: „Nije lako odgovoriti na to pitanje. Imam osjećaj da mi se život nije toliko dramatično promijenio, ali istovremeno sad trebam uzeti u obzir puno nekih novih sitnica. Na primjer, prije bilo kakvog putovanja moram provjeriti imam li sve što mi treba za protezu. Uvijek moram ponijeti posebne gelove za nogu, dodatne čarape i alkohol za čišćenje proteze. Sve to ide u posebnu kozmetičku torbicu. Moram ponijeti i stolac za tuš. U početku mi je bilo teško, ali sad sam se već naviknuo.”

Olja: „Naravno, treba vremena da se navikneš na promjene. Moguće da si prolazio kroz trenutke kad ti nije bilo lako prihvatiti svoju novu stvarnost i naučiti živjeti s njom. Možeš li nam reći što ti je bilo najteže kad si tek počeo koristiti protezu?”

Saša: „Svakako mi je bilo teško fizički. Noge su mi se tek oporavljale od operacije i još se nisu bile naviknule na pritisak proteze. Nosim navlaku, čarape, a ponekad i uložak za koljeno, a proteza i dalje stvara nevjerojatan pritisak na nogu. U početku ga nisam mogao podnijeti i odmah sam skidao proteze jer sam imao osjećaj da mi previše stišću noge. Spasila me moja tvrdoglavost, trudio sam se prevladavati neugodu i naviknuti se na proteze i to tako da sam ih nosio što sam duže mogao. Prvi su mjeseci bili najteži jer je tijelu trebalo da se navikne.

Skoro da i nisam imao emocionalno teških trenutaka. Sjećam se samo kako sam još bio u invalidskim kolicima kad sam se vratio kući s rehabilitacije. Doveli su me u kuću i ja sam shvatio da će sad sve biti drukčije. Da neće biti tako lako kako je bilo prije ranjavanja.”

Olja: „Spomenuo si kako organiziraš svoj svakodnevni život. Možeš li nam reći nešto o materijalnoj pomoći? Postoji li državna potpora za veterane ili pomoć pri zapošljavanju? Kako ljudi poput tebe nalaze posao?”

Saša: „Kad govorimo o financijskoj pomoći i dalje primam svoju plaću od vojske. Kasnije ću dobiti veteransku mirovinu i invalidsku mirovinu. Ali i dalje želim raditi kako bih zarađivao za život. Srećom, mnoge javne organizacije i zaklade spremne su pomoći veteranima i vojnicima u prekvalifikaciji, a neke pomažu i kod zapošljavanja.

Prema onome što znam i poslodavci bez problema zapošljavaju veterane. Ali, za to ipak treba neko dodatno obrazovanje.”

Olja: „Rekao si da nisi primijetio probleme kod zapošljavanja veterana. Jesi li se sreo s nekim drugim problemima u društvu, na primjer predrasudama ili stereotipima o ljudima s protetičkim pomagalima?”

Saša: „Svakako postoji mnogo predrasuda, ali nekad je to bilo puno gore. Mnogi su mislili da u Ukrajini uopće ni nema proteza. A ako ih i ima, loše su kvalitete. Mislili da su proteze drvene, kao kod gusara. Danas je manje takvih predrasuda, ali i dalje postoje problemi.

Na primjer, znam za mnogo slučajeva kad se smatra da se dobro protetičko pomagalo može nabaviti samo u inozemstvu iako su izuzetno kvalitetna pomagala dostupna i kod nas u Ukrajini. Naravno, govorimo li o amputaciji ruka ili noga iznad koljena sva potrebna pomagala mogu se nabaviti u inozemstvu. Ukrajina ipak nije još u stanju omogućiti nabavku protetičkih pomagala tog tipa, takvih koji omogućuju mobilnost potrebnu za kvalitetan život.”

Olja: „Saša, imaš li osjećaj da te društvo prihvaća i da ti pomaže? Živiš svoj život, pišeš knjigu, ambiciozan si, imaš misiju i planove. Što ako „posrneš“ na tom putu, koliko si siguran da će ti društvo pomoći?”

Saša: „Vidim da mi društvo pruža snažnu podršku i nadam se da će se to s vremenom samo povećati. Veterani, posebno ranjeni veterani, stvarno trebaju svaku pomoć.

Potpuno sam siguran da mi neće biti problem dobiti pomoć čak ni od stranaca. No puno toga ovisi i o samoj osobi koja tu pomoć prima. Da bi računao na pomoć moraš je biti spreman i primiti. Društvo će teško pomoći nekome za koga ni ne zna da ima problema.”

Olja: „I na kraju, reci nam više o svojim planovima za budućnost? Vidjela sam da si počeo vježbati balet i trčati. Reci nam nešto više o tome.”

Saša: „Ne plešem balet, još uvijek, (smijeh), ali radim na tome. Ja i moji dečki želimo uvježbati jednu predstavu i nastupiti s njom u Nizozemskoj i Sjedinjenim Državama. Sportom sam se oduvijek bavio, ali sada želim još i više. Nedavno sam sudjelovao na Igrama Invictus, a planiram se pridružiti i paraolimpijskom sprinterskom timu.

Što se tiče posla, želim ostati uključen u pomoć veteranima i osobama koje su u ratu izgubile ekstremitete. Pomažem u Centru Superhumans jer vidim što rade, vjerujem u to što rade i želim biti dio toga. Siguran sam da ćemo uspjeti.

Pomozi

Find out more about

Destinacije

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride