Što je dijeljenje prijevoza?

Što je dijeljenje prijevoza?

Odgovorili smo na pet pitanja o ovom popularnom načinu prijevoza

U proteklih 10 godina, članovi BlaBlaCara su u samom vrhu pokreta dijeljenja prijevoza. U svakom slučaju, dijeljenje prijevoza postalo je popularan način putovanja na duže relacije s nekoliko desetaka tisuća vožnji koje se nude svaki dan. Ali što se točno skriva iza definicije dijeljenja prijevoza? Evo što trebate znati:

Koja je definicija dijeljenja prijevoza?

Dijeljenje prijevoza je iskustvo zajedničkog putovanja  sa suputnicima . Svaki put kada putujete sa svojim prijateljima na neku drugu lokaciju, to je u biti dijeljenje prijevoza. U BlaBlaCaru mi idemo još jedan korak više, na način da povezujemo vozače koji putuju sami i imaju slobodna  mjesta u automobilu s ljudima koji trebaju prijevoz  na isto odredište.

Kako funkcionira dijeljenje prijevoza?

Postoje dvije vrste članova u BlaBlaCar svijetu: vozač i putnik. Vozač putuje sam uz slobodna mjesta  u svom automobilu. Zatim tu je putnik koji ima potrebu za prijevozom u neki drugi grad. Ako ste vozač sa slobodnim mjestima u automobilu, možete ponuditi prijevoz na BlaBlaCaru kako biste podijelili putne troškove. Ako ste putnik, možete napraviti jednostavnu pretragu na našoj web stranici kako bi vidjeli tko nudi prijevoz do vašeg odredišta. S BlaBlaCarovom jednostavnom platformom za korištenje, putnik se direktno može javiti vozaču te rezervirati svoje mjesto. I to je to, sada možete stići do svog odredišta!

Koji su razlozi za dijeljenje prijevoza?

Postoje mnoge prednosti dijeljenja prijevoza: smanjenje putnih troškova, održivi prijevoz i socijalno povezivanje među putnicima. Financijsko opterećenje ne pada samo na vozača, a u isto vrijeme, putnici mogu koristiti jeftiniju alternativu autobusu ili vlaku. Uz BlaBlaCar također pomažete planetu tako što smanjujete onečišćenje i prometne gužve. I još k tome, dijeljenje prijevoza je zabavno! Mnogi članovi BlaBlaCara uživaju u upoznavanju novih ljudi i razgovorima tijekom putovanja.

dijeljenje prijevoza

Koja je razlika između carpoolinga- dijeljenja prijevoza na kraćim relacijama, dijeljenja prijevoza i pozivanja prijevoza?

To je sličan način dijeljenja prijevoza, osim što carpooling obično kažemo za dijeljenje prijevoza među kolegama koji zajedno idu na posao ili prijateljima koji zajedno idu u istu školu, dakle na kraćim relacijama. Često se očekuje da će se vozači i putnici viđati svakodnevno te tako međusobno dijeliti prijevoz, odgovornost i troškove prijevoza.

Prijevoz možete i naručiti prema potrebi te će u tom slučaju usluga na zahtjev poput taksi službi ispuniti svoju zadaću. Vozač tako odmah dolazi na vaš zahtjev te vas prevozi od točke A do točke B, ali nije nužno da on isto ide do tog odredišta. Glavna razlika je u tome da pozivanje prijevoza na zahtjev obuhvaća uslugu najma vozila za dijeljenje prijevoza s vozačima koji ostvaruju profit, dok obično dijeljenje prijevoza obuhvaća pojedince koji dijele svoja mjesta u automobilu na dužim relacijama kako bi nadoknadili svoje putne troškove te tako uštedjeli.

Koja je budućnost dijeljenja prijevoza?


Prije mnogo godina pozivanje stranaca u svoj automobil nije bila baš najbolja i uobičajena ideja. Sjedenje u nepoznatom automobilu na višesatnoj vožnji bio je više strani pojam, nego česti način putovanja. No u posljednjih 10 godina od pokretanja BlaBlaCara, naša zajednica sve više raste te se prilagođava ovakvoj vrsti usluge uz sve veću razinu povjerenja. Dijeljenje prijevoza i njegovi učinci svakako su tjecali na našu promjenu viđenja prijevoza i povezivanja sa ostatkom zajednice. Danas BlaBlaCar ima više od 30 milijuna članova diljem 22 zemlje te nastavlja povezivati putnike koji su u potrazi za prijevozom na duže relacije s vozačima koji putuju u istom smjeru.

dijeljenje prijevoza

Find out more about

Nov način putovanja

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride