Top 5 europskih gradova za jesenski vikend izlet

Top 5 europskih gradova za jesenski vikend izlet

Višednevni izleti u europske metropole uživaju sve veću popularnost kod Hrvata. Upravo iz tog razloga BlaBlaCarovi lokalni timovi najpopularnijih okolnih destinacija predložili su što posjetiti u njihovim gradovima: Amsterdamu, Bratislavi, Berlinu, Budimpešti i Pragu. Spakirajte svoje stvari, ponudite ili potražite prijevoz i uživajte u stvarnom ambijentu ovih destinacija!

Europski gradovi idealni za vikend izlet

1. Amsterdam

vikend izlet Amsterdam

Amsterdam je jedan od najatraktivnijih svjetskih metropola – grad umjetnosti, kulture i dizajna. Glavni grad Nizozemske je vrlo slikovit, ukrašavaju ga stotine kanala, savršeno očuvan stari grad te brojni muzeji i znamenitosti od interesa za većinu posjetitelja.

Kada smo pitali Kiki iz nizozemskog BlaBlaCarovog ureda što se mora vidjeti u njenom gradu, bez oklijevanja je rekla – muzeji. Prema njenim riječima, najinteresantnije je obići slavni Van Gogh muzej, pravu poslasticu za ljubitelje umjetnikova rada. Drugi na redu je Stedelijk Museum (Gradski muzej) – obavezno odredište za ljubitelje suvremene umjetnosti, a Rijksmuseum u kojem se čuvaju jedinstvene zbirke remek-djela svjetskog slikarstva idealan je za one posjetitelje “starog kova”.

Nakon obilaska muzeja, neophodno je iznajmiti bicikl i provozati se kanalima. Ako to niste iskusili, niste bili u Amsterdamu. :) Put bi vas uvijek trebao dovesti do jednog od najviše kozmopolitskih okruga imena Pijp. Prvobitno su ga naseljavale radničke klase, a danas je taj dio grada pravi mix kulturne i etničke raznolikosti. Pijp je pun fantastičnih restorana, barova i kafića.

Također, jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti ovog područja je sajam Albert Cuypstraat čija tradicija seže više od 100 godina. Između više od 300 štandova moguće je izabrati apsolutno sve – od voća i povrća, ribe i mesa pa sve do odjeće i kozmetike. Ukoliko ste više skloni restoranima, Kiki preporučuje vrlo popularan restoran pod nazivom Hannekes Boom (Dijksgracht 4), gdje možete uživati ne samo ukusan ručak, već i uz malo sreće, slušati glazbu uživo. Za one koji traže udobno mjesto, idealan restoran je Winkel 43 (Noordermarkt 43) u kojem je ukusna pitu od jabuka neizostavna!

2. Berlin

Berlin je pravi kulturni fenomen bogat uličnom umjetnošću i raznim alternativnim oblicima umjetnosti. Naš vodič kroz ovaj zadivljujući grad je Christian iz njemačkog tima. Prema njegovim prijedlozima, razgledavanje krećemo od Flakturma – bunkera u obliku tornja, koji je izgrađen za vrijeme Drugog svjetskog rata. Iako ga nije otkrila gomila turista, vrlo je zanimljiv spomenik koji podsjeća na vremena u kojima je Berlin bio središte vojnih događaja. Još jedan važan povijesni položaj je Spomen obilježje i dokumentarno središte Berlinskog zida koji omogućuju neodoljiv pogled na povijesne podjele Njemačke. Ljubitelji povijesti ne smiju zaobići komad Berlinskog zida na bivšem graničnom pojasu na Bernauer Strasses. Prema Christianu najzanimljivije mjesto za vidjeti zid je s područja muzeja jer će se tako posjetioci najpotpunije upoznati s njemačkom povijesti. Alternativa ovom memorijalnom centru može biti East Side Gallery, koja je, međutim, više umjetničkog nego povijesnog karaktera.

Jedna od najvažnijih podcjenjenih turističkih atrakcija koja je neizostavna na ovoj ruti, osobito kod ljubitelja arhitekture, je Spandau Citadel. Izgrađena između 1559. i 1594. godine, ova tvrđava je jedna od najbolje očuvanih renesansnih vojnih građevina u Europi. U njenim prostorijama trenutno se nalaze muzej i izložbena dvorana, a osim toga ljeti se često održavaju koncerti na otvorenom.

Za one koji vole provoditi vrijeme u prirodi, jezero Schlachtensee i njegova okolina idealni su za istinski odmor. To je tajno mjesto poznato samo stanovnicima Berlina, gdje još uvijek možete uživati u prirodi obogaćenoj biljnim i životinjskim svijetom. Ukoliko volite šoping, Berlin je meka za kupce. Ukoliko ste strastveni kupac vjerojatno ćete poharati umjetničke trgovine u području Hackesche Höfe.

Uzbudljiv dan u Berlinu trebao bi završiti u jednom od najpopularnijih barova u Kreuzbergu – Club der Visionäre (Am Flutgraben), stisnutom između velike vrbe na jednom od kanala. On sigurno će privući ljubitelje elektronske glazbe i dobre pizze.

vikend izlet Berlin

3. Bratislava

Iako Bratislava ostaje u sjeni poznatog Pragu, ovaj glavni grad Slovačke može vas fascinirati upravo svojom poviješću. Naša vodičica Zuzka iz češkog tima zna ovaj grad kao svoj džep. Prema njezinu mišljenju, ukoliko se odlučite na put u Bratislavu, morate obavezno posjetiti monumentalni Bratislava Castle koji se nalazi na brežuljku u centru. Pogled s njega oduzima dah!  Ruševine srednjovjekovnog dvorca Devin, jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Europi zanimat će sve povijesne fanatike. Zanimljivo je kako su istraživači ovdje otkrili tragove rimskih i ranokršćanskih građevina.

Također, neizostavne su i zgradu slovačkog stoljeća te most slovačkog nacionalnog ustanka. Njegova struktura se sastoji od 431 metar duge i 21 metar široke konstrukcije koja se proteže na Dunavu. Mještani vole preporučiti i vidikovac i vrlo lijep restoran kojeg često nazivaju NLO jer ih podsjeća na svemirski brod. Za lijepa vremena, predstavlja prekrasan pogled na 100 km udaljene austrijske Alpe.


Ako odlučite put Bratislave, ne možete ne probati domaće specijalitete. Prema Zuzki najbolje je da odmah posjetite restoran Zylinder (Hviezdoslavovo námestie 176/19) koji postoji gotovo stotinu godina i to još od 20-ih godina dvadesetog stoljeća. Oni koji vole nešto manje tradicionalno, trebaju ići u Regal Rooftop, u neposrednoj blizini jedne od gradskih atrakcija – Bramy Michała. Uz prekrasan pogled na stari grad, okus fenomenalnog hamburgera sigurno nećete zaboraviti.

4. Budimpešta

vikend izlet Budimpešta

Za Budimpeštu često kažu kako je jedan od najljepših gradova u Europi. Nalazi se na slikovitom Dunavu te plijeni pažnju mnogih posjetitelja svojom nevjerojatnom arhitekturom, domaćom kuhinjom i brojnim atrakcijama. Naš vodič u ovom gradu je János iz mađarskog tima koji predlaže alternativni obilazak grada, daleko od popularnih pravaca.

Mnogi turisti posjećuju Budimpeštu kako bi se okupali u poznatim toplicama. Najpoznatije su Gellert ili Spa Széchenyi, ali malo ljudi je čulo za Veli Bej – nešto manje toplice čiji korijeni datiraju iz šesnaestog stoljeća. To je idealno mjesto za odmor daleko od buke i gužve. Nakon toga, šetnja ulicama Budimpešte oduzima dah i omogućuje pogled na razne primjere urbane arhitekture. Najstarija četvrt Óbuda sa šarmantnim trgom okruženim baroknim zgradama i brdo Gellert zapadno od Wzgórza Zamkowego lokacije su koje se također moraju naći na popisu obilaska.

Za ljubitelje šopinga u Budimpešti se mogu naći brojni buvljaci. Jedan od najpoznatijih – Pecs – nalazi se u Városliget parku. Tu možete osjetiti pravu retro atmosferu – stare vinil ploče, polovni nakit, amaterske slike – samo su neki od trofeja koji mogu pasti u vaše ruke. U večernjim satima možete otići na Ice Bar (Vaci 82) gdje su sve skulpture od leda, a goste na ulazu u bar čeka posebna odjeća kako se ne bi smrznuli.

5. Prag

Ovdje, kao i u Bratislavi, naš vodič je Zuzka iz češkog tima koji svaki dan radi u BlaBlaCarovom uredu u Pragu. Prema njenim preporukama, na ruti posjetitelja se obavezno mora naći praški dvorac koji je bivše sjedište čeških kraljeva, kao i katedrala Sv Vida, Vaclava i Adalbert. Šetnja Zlatnom ulicom omogućuje pogled se kućice koje su nekad predstavljale nogostup obrane u svom potkrovlju. Zanimljivo je da je na početku dvadesetog stoljeća svoja djela tamo objavio poznati pisac Franz Kafka. Ukoliko vam je potreban predah, Letenskich voćnjaci koji se nalazi pokraj dvorca slikovito su mjesto okruženo zelenilom. Najveća nezaobilazna atrakcija nalazi se na južnom zidu gradske vijećnice. Krasi ga astronomski sat iz petnaestog stoljeća, a njegov dizajn se sastoji od tri dijela, od kojih posljednji, pod nazivom animacija, prikazuje figure dvanaest apostola. Svaki sat u danu on pukne i predstavlja spektakl za gledatelje.

Za ljubitelje tradicionalne češke kuhinje, Zuzka preporučuje posjet restoranu Naše Maso (Dlouhá 39) koji se nalazi u bivšem židovskom kvartu – Josefov. Kuhari tamo pripremaju izvrsna jela od mesa pred gostima. Osim toga, možete uživati u velikoj čaši češkog piva. Svatko tko želi ukusan doručak, trebao bi ići u Café Savoje (Vítězná 5) koji je najpoznatiji po kroasanima fenomenalnog okusa i dobro očuvanom renesansnom interijeru.

vikend izlet Prag

Odlučite se za jednu destinaciju, krenite na izlet i podijelite prijevoz! ;)

Ponudi slobodna mjesta

Pronađi prijevoz

Find out more about

Vikend

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride