9 sigurnosnih savjeta za odmor tijekom vožnje

9 sigurnosnih savjeta za odmor tijekom vožnje

Često dolaziš kući nakon radnog tjedna bez zaustavljanja na putu? Nemoj zaboraviti koliko je važno napraviti kratke pauze!

Ukoliko radiš ili studiraš daleko od kuće te vikendom često putuješ svojoj obitelji, vjerojatno znaš koliko to može biti iscrpno na kraju tjedna. Vikendom se planira više od 100 000 putovanja i velik broj vozača sjeda za volan kako bi započeli svoj vikend odmor. To često uzrokuje i veće gužve na cestama pa se takav put zna odužiti.

Odmor tijekom vožnje – prioritet za sve

HAK u svojim preporukama za duga putovanja posebno pridaje važnost obaveznom odmoru na nekom od stajališta uz cestu. Također, ukoliko dijeliš prijevoz, mi iz BlaBlaCara savjetujemo da na isti način, kratkim odmorima, učiniš put sebi i svojim putnicima što ugodnijim. Ovo su naši savjeti:


1. Odmori se PRIJE putovanja

Prije nego što sjedneš za volan, važno je da se dobro odmoriš noć prije puta. Dobrih osam sati sna pomoć će svakom vozaču da ostane svijež i potpuno koncentriran za vožnju koja slijedi.

2. Napravi pauzu od vožnje svaka 2 sata (ili 200 km)

Vrlo je važno pridržavati se ovog pravila. Istraživanja su pokazala kako se umor javlja nakon 2 sata vožnje ili pređenih 200 km, pogotovo ako se radi o autocesti. Iz tog razloga, važno je redovito raditi pauze od petnaestak minuta.

3. Kava – tvoj veliki saveznik u vožnji

Prema istraživanjima europske zaklade za cestovnu sigurnost, kava smanjuje vrijeme reakcije za 7,7 % kod uspavanog vozača. Na pauzama od vožnje, popij kavu sa svojim suputnicima jer ne samo da će te osvježiti, već ćeš saznati i nešto više o ljudima s kojima dijeliš prijevoz. Dodatan plus! :)

Kava_na_putu

4. Ostala pića sa stimulirajućim učinkom

Ako si onaj tip osobe koji ne pije kavu, uvijek možeš odabrati neko drugo piće s kofeinom ili drugim stimulansima, kao što su npr. energetska pića. Naravno, imaj na umu da piješ umjerene količine jer u protivnome to može biti jednako loše kao i vožnja pod utjecajem umora.

5. Ako već uzimaš neke lijekove, savjetuj se s doktorom prije puta

Postoje određeni lijekovi koji izravno utječu na umor što može biti veoma opasno u vožnji. Ako ne postoji sigurnost kako propisani lijek može utjecati na tebe, razumno je da se posavjetuješ sa svojim liječnikom prije puta.

6. Obrati pažnju na ventilaciju u automobilu

Imaj na umu da kad je u pitanju umor, nije isto voziti ljeti i zimi jer temperatura izravno utječe na tvoje stanje. Stoga je važno osigurati odgovarajuću ventilaciju ili povoljan stupanj grijanja u automobilu. Također, ukoliko putuješ za vikend, nekad je dobro putovanje prebaciti na subotu ujutro jer vožnja u jutarnjim satima može pomoći odmornijoj vožnji.

7. Pričaj s putnicima

Putuješ po noći, već ste odradili nekoliko pauza, popili kavu, ali se i dalje osjećaš pomalo umorno? Sjeti se kako je zahvaljujući dijeljenju prijevoza putem BlaBlaCara putovanje puno zabavnije i ugodnije! Kada napraviš svoj profil na BlaBlaCaru, možeš postaviti razinu svoje pričljivosti: “Bla”, “BlaBla” ili “BlaBlaBla” ovisno o tome koliko voliš razgovarati tijekom vožnje. Važno je potruditi se probiti led na početku kako bi se svi osjećali udobnije i spremnije za razgovor. Razgovor će teći i doći ćete do odredišta gotovo neprimjećujući.

8. Obrati pažnju na signale koje ti šalje tvoje tijelo

Postoje određeni fizički znakovi umora koje ti šalje tijelo. Važno je biti svjestan njih i prepoznati ih prvom prilikom kako bi se napravila potrebna pauza od puta. Kontinuirano zijevanje, treperenje, ponavljajući pokreti ili “autopilot” osjet, odnosno nesvjesni dio tebe koji u određenom trenutku upravlja automobilom umjesto tebe odličan su primjer na koji trebaš obratiti pozornost.

9. Pij vodu

Grijanje u automobilu može izazvati dehidraciju koja utječe na gubitak pažnje, glavobolju i umor mišića. Ne zaboravi ponijeti bocu vode i osvježiti se tokom pauza.

Ponudi slobodna mjesta

Pronađi prijevoz

Find out more about

Savjeti za putovanja

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride